SlovenskýEnglish
Zmenšiť textZväčšiť text

Šport

Nie pod záštitou nejakej organizácie, ale len z vôle nadšencov sa v Stredných Plachtinciach hrával volejbal. Ihrisko sa urobilo svojpomocne pri Plachtinskom potoku, pod „četníckou“ stanicou..

V roku 1952 organizácia ČSM z peňazí ktoré získali zo súťaže ochotníckych divadiel, zakúpila aj „pingpongový“ stôl. Po večeroch, ďaleko do noci a niekedy až do rána, sa stolný tenis hrával vo vekových skupinách od mládencov až po žiakov. V letných mesiacoch sa hrával pred kultúrnym domom na asfalte.

Futbalisti, aby cez zimu získali kondičku, hrávali aj stolný tenis v rámci okresnej súťaže. V ročníku 1978-79 vyhrali II. triedu a postúpili do I. triedy okresnej súťaže. Udržať v nej sa im však nepodarilo a v roku 1983 vystupujú zo súťaže.

Podmienky pre ľadový hokej sa vytvárajú len prirodzené, na Prónajke, keď zamrzla voda medzi mantinelmi. Napriek tomu všetkému sa 14.1.1965 zahral priateľský hokejový zápas s hokejistami z Modrého Kameňa. V roku 2003 sa Obecný úrad Stredné Plachtince znova ,a tentoraz úspešne, pokúša vybudovať klzisko ,aby sa mládež, ale i dospelí mohli korčuľovať, prípadne zahrať si hokej.

Organizácia „ZVÄZ PRE SPOLUPRÁCU S ARMÁDOU (ZVÄZARM)“, od roku 1969 až do roku 1972 organizovala zaujímavé podujatia, strelectvo a motokros. Z radov členov miestnej organizácie: Ján Andok - Vonák - strelectvo a Ján Horniak - Čelákov - motokros. V ďalšom období sa pokúša organizovať motokrosové preteky. V rokoch 1981-1984 na Jankovej lúčke v Horných Plachtinciach, za účasti jazdcov kraja.

Prvým športom na Stredných Plachtinciach sa stáva futbal. Zo začiatku sa hrával neorganizovane. Jeho rozvoj nastáva po roku 1918 zásluhou četníkov. Od roku 1935 sa futbal hráva pravidelnejšie. Futbalisti Stredných Plachtiniec majú mužstvo samostatne. Stretnutia sa odohrávali naďalej na Bendových lúkach.

Ďalší rozvoj futbalu bol zaznamenaný po II. svetovej vojne v rámci organizácie „Sokol“. V roku 1951 sa zakladajú organizácie STO a TJ a pri nich futbalové oddiely. Ihrisko na hranie futbalu stále nebolo. Až za pôsobenia Štefana Prochádzku, učiteľa a riaditeľa tunajšej školy sa začína v Javšine prvé klčovanie a zrovnávanie terénu pre futbalové ihrisko. Organizuje žiakov a mládež, ktorí musia najprv pracovať a len potom hrať. V tejto práci pokračuje i jeho nástupca Pavel Turčáni. Neskôr sa vystavila i šatňa, oficiálne ako Klub mládeže.

V roku 1962 vzniká futbalový oddiel „TJ Družstevník Stredné Plachtince“. V ročníku 1962/63 postúpilo mužstvo do III. triedy okresnej súťaže. V ďalšom ročníku odchádza 8 hráčov na vojnu, a tak v roku 1967 mužstvo zostupuje do IV. triedy okresnej súťaže.

V roku 1973/74 pod vedením trénera a hráča Alexandra Riasa postupuje do II. triedy okresnej súťaže, čo bola vtedy najvyššou. Do najvyššej okresnej súťaže sa prebojovalo nielen mužstvo dospelých, ale i dorastencov. Obe mužstvá pravidelne trénujú v utorok a štvrtok. V roku 1980 do II. triedy okresnej súťaže postupuje i družstvo žiakov.

Vo futbalovom ročníku 1983/84 sa družstvo dospelých umiestňuje na I. mieste v II. triede okresnej súťaže a od 19.8.1984 po prvý raz štartujú vo vyššej súťaži. Krajská I. trieda, skupina D. Dorastenci takisto postupujú do I. triedy, skupina D. Žiaci zostávajú v okresnej súťaži.

V roku 1986 po tom, čo sa dospelí stávajú majstrami okresu, postupujú do I. triedy D. V roku 1987/88 dorast vystúpil z I. triedy skupiny D. Mužstvo dospelých v rokoch 1987, 1988, 1989 a 1990 hrá v I. B. triede skupina D. V apríli 1991 dorast vystupuje zo súťaže, v ročníku 1991/92 skončili vo vyššej triede i dospelí. Od tohto obdobia reprezentujú obec len družstvá dospelých a žiakov, v okresnej súťaži. V súťažnom ročníku 1993/94 družstvo dospelých znovu postúpilo do I. triedy skupina D, ale v roku 1996 znovu vypadli a umiestnili sa v II. triede okresnej súťaže.

Od roku 1997 dospelí a žiaci hrajú v okresnej súťaži I. trieda, hrajú tam dodnes s rôznym, úspechmi, ale i neúspechmi.

Futbal prežíva krízu hlavne po stránke finančnej. Hlavný sponzor „Plachtinská Agrodolina a. s.“ sa dostala do krachu. Pokus o záchranu robí OCÚ Stredné Plachtince dôsledným zmenami, medzi inými i premenovaním na „Obecný futbalový klub Stredné Plachtince“.

Každý rok okresné noviny „Pokrok“ zverejňujú historické tabuľky, v ktorých je uvedené postavenie od súťažného ročníka 1973/74. Stredoslovenský futbalový zväz súťažné ročníky 1973/74, 2003/2004 umiestnenie mužstiev z okresu Veľký Krtíš V. ligy až II. SNL - Stredné Plachtince na 10. mieste. Oblastný futbalový zväz, súťažné ročníky 1973/74 - 2003/2004 celkové umiestenie mužstiev z okresu Veľký Krtíš, Stredné Plachtince na 5. mieste. Oblastný futbalový zväz ročníky 1973/74 až 2003/2004. Konečná tabuľka majstrovstiev okresu I. trieda dospelých sa Stredné Plachtince umiestnili na I. mieste.